Cum recunosti si cum gestionezi un atac de panica ?

Atacurile de panică sunt deseori confundate cu alte afecțiuni, de multe ori cu unele ale inimii. Senzația că nu mai ai aer, că nu mai poți să respiri sau transpirația excesivă te pot face să suni des la 112. Dacă ți se întâmplă frecvent să ajungi la camera de gardă și să ți se spună că nu ai nimic, deși tu te simți rău în continuare, ia în calcul să apelezi și la ajutorul unui psiholog sau psihiatru.

0

Un atac de panică este o reacție pe care o persoană o are față de un stimul exterior, care activează mecanismele interioare de gândire și afect (adică simțire), ca apărare la un pericol ce pare iminent.

Un atac de panică poate avea ca sursă fie anumite blocaje emoționale, fie pierderi ale persoanelor dragi prin deces sau separare, dar și eșecuri profesionale sau școlare, respingere sau hărțuire, condiționarea inter-relațională la locul de muncă, școală sau în relații personale.

Un atac de panică poate să fie confundat cu un preinfarct sau alte boli, așa că e posibil să afli că ai unul abia după ce treci printr-o serie lungă de spaime și multe drumuri la spital. În încercarea de a te ajuta să recunoști și să gestionezi un atac de panică, am vorbit cu un psiholog care îți dă câteva sfaturi. Nu uita însă, aceste indicații sunt orientative și ele nu suplinesc vizita la medic și ședințele de terapie.

Primul pas: recunoașterea atacului de panică

Atacul de panică vine ca formă de paralizie mentală, însoțită de simptome fiziologice. De obicei, se manifestă prin blocaje psihice și fizice.

Pe lângă simptomele fiziologice, apar adesea și cele mentale, ca, de exemplu: nu mă voi descurca, mi se va face rău, voi muri, nu sunt întreg la minte. Printre emoțiile care se pot trăi sunt frica, vinovăția, îngrijorarea, tristețe, rușine (stânjeneală), disperare, vulnerabilitate, izolare, neputință și multe altele.

Atacul de panică este ușor de confundat cu un preinfarct 

La o primă privire, nu se poate face o deosebire între un atac de panică și un preinfarct. De aceea, cei care merg la medic acuzând simptome fizice trebuie, mai întâi, să elimine posibilele cauze care le pun în pericol viața. Medicii recomandă în primul rând verificarea tuturor analizelor medicale, inclusiv pe cele care au în vedere preinfarctul. Ulterior, este indicată vizita la un psiholog.

Citeste mai departe ce trebuie sa faci daca crezi ca ai un atac de panica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Nume