Decese raportate fictiv de spitale ca fiind de COVID-19. Ministrul Nelu Tătaru infirmă această posibilitate

În spaţiul public a fost vehiculată informaţia potrivit căreia în spitale, când există un deces care nu a fost cauzat de COVID-19, cineva din spital roagă familia, cu o anumită suma de bani, ca să declare că persoana respectivă a murit din cauza acestei boli. Scopul unui asemenea presupus demers ar fi ca România să declare cât mai mulți morți de COVID, ca să primească bani de la Uniunea Europeană. Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, neagă această posibilitate.

0

„Nu, nu este adevărat. Gândiți-vă că nu se cere familiei ce să declare. Un deces are un certificat constatator al decesului, care este evaluat și asumat de un medic curant sau un medic de gardă care a confirmat acel deces. Acel medic trece în certificatul constatator o cauză de deces și toate comorbiditățile. Deci, nu cere niciodată avizul sau acceptul familiei să completeze un certificat constatator al decesului”, a spus Nelu Tătaru, vineri seara, într-un interviu pentru Digi24.

În ceea ce privește banii de la Uniunea Europeană, fondurile europene sunt pentru decontarea unor achiziții. „Dar de aici până la a primi bani pentru un deces – nu”, a spus Nelu Tătaru.

Discuțiile acestea în spațiul public au apărut și fiindcă în rapoartele zilnice care anunță decesele, INSP a făcut de multe ori rectificări. Cazul care a atras cel mai mult atenția a fost cel al asistentei de la Botoșani.

„Au foarte multe raportări și foarte multe raportări separate: raporta DSP-ul, raporta direct INSP-ului fiecare unitate sanitară, uneori raportările se făceau dimineața la 8:00, altele la 10:00, uneori erau raportate de două ori același caz, trebuia să intervenim când identificam același CNP ca să fie luat o singură dată. În cazul pacientei de la Botoșani, protocolul care s-a agreat la început pe medicină legală și pe INSP a fost că la două teste negative se consideră vindecată boala. Aici nu era cazul. Pacienta era decedată și fusese confirmată cu infecție SARS-CoV-2 și atunci eu am cerut tot ce înseamnă documentația medicală”, a explicat ministrul.

El a spus că după ce vom ieși din prima fază a epidemiei, va face o evaluare și a activității INSP și a Centrului pentru Boli Transmisibile și a fiecărei direcții de asistență medicală din Ministerul Sănătății. Evaluarea va fi făcută de însuși ministrul sănătății împreună cu secretarii de stat din minister și în funcție de rezultate, ar putea fi schimbări.

Citeste tot articolul pe digi24

Sursa foto: profimedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Nume